Termoetikety jsou univerzálním řešením
V moderních
maloobchodních prodejnách často můžete vidět termoetikety vyrobené ze
speciálního papíru. Specifičnost tisku je zde založena na termochemické reakci:
při zahřátí část vnější vrstvy ztmavne, díky čemuž se na ní objeví informace.
Pomocí tepelného tisku
můžete rychle identifikovat produkt podle čárového kódu, získat jednorázovou
propustku, vytvořit vstupenku a další.
Z čeho je tepelná etiketa vyrobena
Papír, ze kterého jsou
termoetikety vyrobeny, má čtyři vrstvy:
• svrchní, vnější –
ošetřená roztokem, který vlivem tepla ztmavne;
• střední – podklad z
obyčejného papíru;
• spodní – ošetřeno
lepicí hmotou, díky které je etiketa připevněna k povrchu;
• ochranná, doplňková –
podšívka pro lepicí základnu, aby se etikety v roli neslepovaly.
Co jsou termo etikety
Takové etikety mohou být různých typů. Eco - bez ochranné vrstvy se používají v suché
místnosti pro označování "krátkodobých" produktů. Vrchní etikety mají
ochrannou vrstvu, odolnou vůči vlhkosti a teplotním vlivům. S jejich pomocí se
často označují mražené produkty. Etikety Vellum jsou odolné vůči vnějším
vlivům, používají se k označení zboží s dlouhou trvanlivostí.
Standardní rozměry termo
etiket: 40x25, 58x40 a 58x60 mm, ale lze je vyrobit v libovolné velikosti.
Typ lepicí základny se
také může lišit:
• zesílený - odolný vůči
ultrafialovému světlu, rozpouštědlům, vysokým teplotám, má ochrannou vrstvu;
• mrazuvzdorná - odolává
mrazu až -30 stupňů;
• semipermanentní –
umožňuje několikrát přelepit etikety;
• permanentní – štítek
nelze sejmout bez poškození.
Pravidla pro výběr termoetiket
Je zde několik důležitých
nuancí. Za prvé je to stejnoměrnost povrchu (bez vrásek a vln), za druhé
čistota (pronikání prachu a nečistot z povrchu etikety na tepelnou hlavu
snižuje kvalitu a životnost) a také odolnost (skladnost doba - jeden rok, při
delším skladování - kvalitní tisk se kazí).
Důležité je i umístění na
podkladu (mezery mezi etiketami musí být všude stejné, do 3 mm. Jinak se může
mačkat a zasekávat.
Termoetikety Eco a Top se obvykle používají pro označování
potravinářských výrobků a průmyslového zboží. Na vnější vrstvu se aplikuje
termosenzitivní nástřik, určité body hlavy se zahřívají a přispívají k projevu
informace.
Top etikety jsou určeny
pro produkty s krátkou trvanlivostí, které se rychle prodávají. Nevýhodou je
citlivost na sluneční světlo, které způsobuje vyblednutí informací. Počítejte s
tím, že se kazí i vodou. Hlavní podmínky pro použití termoštítek jsou od +5 do
+40 stupňů a nízká vlhkost. Jsou vhodné pro značení potravin, sladkostí,
chipsů.
Vrchní deska je
spolehlivější a dražší než ECO a déle si zachovává svůj vzhled. Takový štítek
je odolný proti vlhkosti, mastnotě, mazání a poškrábání. Používá se pro zboží
skladované v chladicích komorách, protože teplotní rozsah je velmi široký: od
-40 do +50. Vhodné pro etiketování zmrzliny, mražených polotovarů apod.